woensdag 26 juni 2013

9) Kindertekeningen


Onderbouw
De tekening is heel kleurrijk maar totaal niet realistisch. Het meisje is zo groot al het huis en de bosjes zijn roze, de zon is ook fel gekleurd, de sterren zijn ook zichtbaar terwijl de zon aanwezig is. Er is gebruik gemaakt van meerdere grondlijnen. Voor dit kind staat de meest belangrijkste persoon voorop, je zie klein in het huis ook een persoon aangegeven maar toch heeft het kind een voorkeur gehad voor wie op de voorgrond mocht zijn. Ondanks dat sommige dingen niet helemaal realistisch zijn is daarentegen het meisje zelf wel compleet; armen, benen, hoofd in die zin is alles in proportie.


Middenbouw
Het kind heeft alles in deze tekening zo realistisch mogelijk willen tekenen. Zie zo de kleuren van de regenboog, de kleur van regen, een paraplu, brug en de beide meisjes op de tekening lijken erg op elkaar en beide echt; zie armen, benen, hoofd enz.. Er is veel gebruik van kleur gemaakt en er is een duidelijke grondlijn aanwezig.


Bovenbouw
Het kind heeft met deze tekening ervoor gekozen om zonder kleur te tekenen, maar alleen met pen. Je ziet een soort herhaling van motieven bij beide poppetjes, ze lijken erg gelijk. Er is sprake van overlapping en dat de tekening nog klopt. Er is helder een positie aan beide gegeven en de grondlijn begint haast onderaan de pagina, verder staan de poppetjes realistisch aangegeven en alles lijkt met detail gemaakt te zijn.

8) Eigen les opzetten voor middenbouw

Beeldende Vormingles Groep 6        Bijen

Ik heb dan al van te voren lessen gegeven over de situaties van bijen, dat leerlingen bewust zijn van het feit dat de bij noodzakelijk is voor ons bestaan. Hierbij hebben de kinderen filmpjes gezien over bijen, werkbladen gemaakt en zo nog meer. Als afsluitingsles ga ik met de kinderen bijen maken van brooddeeg.

Zodra de les begint start ik met wat de kinderen weten= de kenmerken van de bij.
Ze mogen straks hun eigen bij maken en die mogen ze dan ook zo creatief maken als ze zelf willen. Het enige doel wat ik aan het einde van de les wil behalen, is dat elke leerling bij zijn/haar bij de belangrijkste kenmerken wel juist heeft; de bij bestaat uit 3 delen=kop, borststuk, achterlijf en de kenmerkende strepen zijn van belang(kunnen met klei mesjes in de bij gemaakt worden/patroon). Met deze informatie als gegeven laat ik de kinderen aan de slag gaan. Ze hebben elk een (volwassen) vuist aan hoeveelheid brooddeeg, hier moet de hele bij mee gemaakt worden. Houd je over dan mag je extra versiering maken maar die verantwoordelijkheid leg ik bij hun, hun keuze. Hier krijgen de leerlingen 20min de tijd voor.
De bijen worden gekneed op een vel bakpapier(los vel voor elk kind) zodat het brooddeeg niet gaat breken als ze hem los proberen te halen van het vel, plus dat de bijen direct gebakken kunnen worden. Na de 20min laten de kinderen hun bij liggen op het bakpapier met hun naam erop. Daarna komen enkele moeders met bakplaten en die leggen de bijen erop zodat ze direct gebakken kunnen worden. Al het overgebleven brooddeeg gaat terug in het zakje waar het eerst in zat en die worden door de hulp leerlingen opgeruimd.

De vervolg/laatste les vind plaats ruim 3 dagen na het bakken zodat de bijen goed uitgehard zijn en dan gaan we ze verven. De kinderen zijn vrij om HUN bij zo eigen te maken als ze willen/fantasie de vrije loop te maken. Het begin is er, de bij is al herkenbaar maar nu mogen ze hem ‘’op-pimpen’’.
De bedoeling aan het einde van al deze lessen is dat de bijen uiteindelijk mee naar huis mogen en als een  
fly on the wall terecht komen. Zodra de verfles voorbij is en alle bijen droog zijn worden op de achterkanten van de bijen scharnieren geplaatst zodat de bijen in de kamers van de kinderen kunnen hangen als aandenken. Het belang van de bij zullen de kinderen dan niet meer vergeten en tevens als een aandenken aan mij.

Vragen & Antwoorden


  1. Hoe maak je die strepen/stippen/patronen?
  2. Waarvoor is het water? / Hoe maak je losse onderdelen aan elkaar vast?
  3. Wat mag je doen als je klaar bent?
  4. Hoe zorg je ervoor dat de kleuren mooi blijven als je gaat verven?
  5. Wat moet ik doen als iets een kleur is geworden wat ik niet wil?
  6. Wat moet ik doen als een onderdeel/stukje is afgebroken?

  1. Door met je mesje/satéstokje/penseel voorzichtig te duwen in het brooddeeg, niet slepen want dan wordt hij minder mooi.
  2. Je doet een klein beetje water op je penseel en maakt 2 onderdelen lichtjes nat want dan zullen ze beter aan elkaar plakken(soort lijm).
  3. Je krijgt 20min de tijd, vul die dan ook. Maak voelsprieten, pootjes, ogen, angel enz..
  4. Bijvoorbeeld bij de strepen en je wil geel en zwart, begin dan eerst met alles 1 kleur te maken; dus eerst alles wat je zwart wil, zwart maken en dan pas geel. Dan droogt het wat sneller tussendoor, als je natte zwarte strepen hebt en je gaat met gele verf aan de gang dan kan het gaan mengen.
  5. Dan moet je even wachten tot het droog wordt, en stel het is zwart maar je wou geel dan is dat helaas niet meer mogelijk omdat zwart veel te donker is. Kun je niet mooi met geel overheen.
  6. Dat geeft niks, goed bewaren en bij je bij houden want als de verf droog is kunnen we hem er weer aan lijmen.
Dit lijken mij de meest voorkomende vragen, met antwoord.

De bovenstaande les is ook werkelijk gegeven door mijzelf.
Ik heb enkele foto's van de bijen voor en na het verven. Zie onderstaande



























8) De Klei Opdracht









We hebben met de klas een leuke klei-les gehad. Als eerste moesten we een vrucht maken ( in dit geval een banaan). En daarbij een beeldend probleem verzinnen, dus verzinnen wat ermee ging gebeuren. Wij hebben voor het pellen gekozen, en we hebben goed benadrukt dat de banaan door een menselijke hand gepelt wordt. Het resultaat is erg mooi en creatief geworden, met dank aan Tess van der Ham.


6) Krijttekening


Deze krijttekening, die we met z'n viertjes gemaakt hebben (Vitas,Luuk,Mark en Tess), is gebaseerd op het onderste plaatje. We hebben het plaatje aangepast door er een soort concert van te maken, maar toch wel de schimmen te bewaren die ook op het origineel staat. We hebben geprobeerd veel diepte in de tekening te krijgen en dat is ook aardig gelukt door het gras op een manier te tekenen zodat het lijkt of het podium verder weg is, dan het mannetje op de voorgrond staat. Ook geven de lichten op het podium een mooi samenspel tussen kleuren, en worden de bewegingen van de muzikanten goed opgemerkt. Het plaatje geeft een echt concert-gevoel, alsof je zelf achterin staat, kijkend naar wat er allemaal gebeurd. het enige nadeel, is dat het plaatje zichzelf steeds omdraait als we het proberen te plaatsen...

6) Massacultuur

Pop Art
Hoofdcategorie: Massacultuur
Deelcategorie: Pop Art 
Andy Warhol was een van de grootste/bekendste kunstenaars op het gebied van de massacultuur. Popart is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren vijftig en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw.
Ook in Nederland lieten kunstenaars zich inspireren door het streven alledaagse thema's in de kunst te kunnen verwerken. Reinier Lucassen schilderde Donald Duck en maakte platte kleurrijke doeken met alledaagse voorwerpen, Woody van Amen nam reële voorwerpen op in zijn ruimtelijke beelden en maakte beeldcollages die afbeeldingen uit de massacultuur citeerden. Kenmerken waren;
Gebruik van commerciële materialen en voorwerpen; producten uit het alledaagse leven, veel gebruik van strips, glamourachtige kleuren ontleend aan reclameafbeeldingen op straat, vervreemding door vergroting of herhaling, of door gebruik van ongebruikelijke materialen

6) Format - Opdracht

Modernistische periode
Hoofdcategorie: Neo-plasticisme
Deelcategorie: Asymmetrie
Afbeelding: Dit is een van de basiswerken van Piet Mondriaan. Je ziet verschillende vlakken met kleur of wit, gescheiden door een dikke zwarte rechte streep. De kleuren die je ziet zijn de basiskleuren : Rood, blauw en geel.
Korte omschrijving begrip: Symmetrie is al je het schilderij door de helft kan doen, dat het er aan allebei de kanten hetzelfde ziet. Asymmetrie is het tegenovergestelde daarvan, dus als je het schilderij door midden doet zie je aan 2 kanten iets heel anders.
Hoe in de afbeelding: Je ziet de vlakken en strepen lopen in het plaatje, je kan je er zelf bij voorstellen dat Mondriaan ook voor symmetrie kon kiezen, maar hij heeft dat niet gedaan. Je kan je afvragen: waarom?
Welk effect in de afbeelding: De zwarte strepen, samen met de blokken worden niet symmetrisch gezet, daardoor krijg je een asymmetrisch effect.


5) Foto van Aquarel stilleven

met 3 objecten uit deze tijd


De 3objecten die ik heb gekozen uit deze tijd zijn:  
  •  Laptop
  •  Skateboard
  •  Elektriciteit
  

Foto van Aquarel stilleven

op modernistische wijze bewerkt



Ik heb gekozen voor de Stijl als modernistische manier van werken. Ik heb gebruik gemaakt van de primaire kleuren; rood, blauw, geel en zwart. Mijn inspiratiebron tot het moderniseren van mijn voorgaande stilleven, met 3 objecten uit deze tijd, was Mondriaan. Hij maakte in veel schilderijen gebruik van de primaire kleuren en op basis daarvan heb ik mijn stilleven gebaseerd. Zoals je kunt zien heb ik enkele objecten 1 kleur gegeven en andere een zwarte omlijning, die viel mij bij enkele werken van Mondriaan op en heb ik meegenomen. Ik heb gebruik gemaakt van dunne penselen voor het schilderen want alles moest heel fijn gebeuren anders leek het niet strak genoeg. Ik vind hem erg vergelijkend met het origineel maar toch op een andere wijze gemaakt.

5) Klassiek schilderij

 
De schepping van Adam is een onderdeel van het fresco op het gewelf van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad geschilderd door Michelangelo rond 1511.

Titel: De schepping van Adam
Maker: Michelangelo
Datum: 1511
Wat zie je? : Een naakte man op een met gras bedekte berg, lucht, een andere man die "god"voor moet stellen in een roze jurk. Daarnaast ligt hij met vele vrouwen in een rood ding, een van de vrouwen heeft een lange groen sjaal.
Betekenis van het beeld? : Het eeuwige vloeien van het goddelijke in de mens en het eeuwige streven van de mens naar het goddelijke.
Hoe is het gemaakt? :  Met olieverf op het plafond van de Sixtijnse Kapel
Tijdskenmerken: Renaissance
Mening: Het is een heel bekend schilderij, persoonlijk vind ik het echt een prachtig schilderij. De boodschap die erachter ligt is heel mooi, en die begrijp ik ook want ik ben Christelijk opgevoed.


Postmoderne Foto

 De moderne versie die wij samen gemaakt hebben, het klassieke deel van de schilderij zit er nog in verwerkt, maar de moderne invloeden zijn goed te zien.

-            Het mobieltje in de hand, i.p.v. de vinger die er normaal staat.
-            Het aangekleed zijn in moderne kleding (spijkerbroek, T-shirt, schoenen)